Αρχοντικό των Κήπων Ζαγορίου

Παλιό αρχοντικό χτισμένο το 1848

Το Αρχοντικό Κήπων, κτήριο με μεγάλη ιστορία στην παράδοση του οικισμού των Κήπων, κτίστηκε το 1848. Στην ευρύχωρη κρεβάτα του σπιτιού γίνονταν τρικούβερτα γλέντια με τις παραδοσιακές κομπανίες του χωριού, στις ονομαστικές εορτές, καθώς και κάθε φορά που επέστρεφαν οι ξενιτεμένοι άντρες του σπιτιού, που ταξίδευαν κυρίως στη Μ. Ασία και στην Βλαχία.

Έπειτα από προσπάθεια αρκετών χρόνων, αναπαλαιώθηκε με πολύ προσοχή και μεταμορφώθηκε σε έναν ζεστό και ατμοσφαιρικό ξενώνα με αυθεντικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής παράδοσης των Ζαγοροχωρίων. Διατηρήθηκε αναλλοίωτη η εξωτερική του μορφή καθώς και ορισμένα στοιχεία του εσωτερικού διάκοσμου, όπως τοιχογραφίες, ροζέτες ταβανιών και δρύινες γρεντές.

Το Αρχοντικό Κήπων κοσμούν σκαλιστά χρωματιστά ταβάνια δουλεμένα με μεράκι, πιστά αντίγραφα των παλιών ζαγορίσιων αρχοντικών. Κάθε δωμάτιο έχει και το δικό του παραδοσιακό τζάκι με ζωγραφιές από Χιονιαδίτες ζωγράφους.

Όλη η διακόσμηση έγινε με πολλή προσοχή διατηρώντας τα στοιχεία του παλιού αρχοντικού ενώ παράλληλα παρέχει όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου καταλύματος. Αυτό το επίτευγμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικογενειακή μας φίλη κα Νέλη Πανταζοπούλου η οποία ασχολήθηκε με υπομονή και επιμονή με την εσωτερική διακόσμηση.

Στο ισόγειο του αρχοντικού, το καθιστικό, γεμάτο μνήμες & εικόνες από την ιστορία του. Εκεί βρίσκεται και ο χώρος που σερβίρεται ένα πλούσιο πρωινό με γνήσια προϊόντα της περιοχής όπως αλευρόπιτες, τραχανά, γιαούρτι, μέλι, βούτυρο, αυγά, τυρί φέτα καθώς και σπιτικά γλυκά.

Αρχοντικό των Κήπων Ζαγορίου